fundlogos-gr To πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου Περιόδου 2009-2014 (ΧΜ ΕΟΧ 2009 - 2014) και κατά 15% από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πακέτα Εργασίας & Παραδοτέα

project page title
  • ΠΕ 7: Σχεδιασμός δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών - Χωροταξικό Σχέδιο

    Συντονίστρια

    Συλβαίν Γιακουμή (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

    Στόχοι

    Σχεδιασμός ενός δικτύου Θαλασσίων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ) στο πλαίσιο ενός γενικότερου Θαλασσίου Χωροταξικού Σχεδίου για τις διάφορες χρήσεις θάλασσας στην περιοχή μελέτης

    Περιγραφή

    Ο σχεδιασμός του δικτύου ΘΠΠ και του συναφούς Χωροταξικού Σχεδίου θα βασιστεί στις αρχές του συστηματικού σχεδιασμού προστασίας της φύσης (Margules and Pressey 2000). Ως αρχές του συστηματικού σχεδιασμού προστασίας θεωρούνται η συμπληρωματικότητα (complementarity), η περιεκτικότητα (comprehensiveness), η αντιπροσωπευτικότητα (representativeness) και η αρχή της προστασίας του αναντικατάστατου (irreplaceability). Επίσης, η αποδοτικότητα σε όρους κόστους (cost efficiency), η διαχείριση απειλής (threat), η επάρκεια (adequacy) και η τρωτότητα ή ευπάθεια (vulnerability). Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθεί το καλύτερο διαθέσιμο λογισμικό εφαρμογής του συστηματικού σχεδιασμού, το Μarxan (Ball et al. 2009). Αφού τεθούν οι στόχοι διατήρησης για έναν αριθμό χαρακτηριστικών βιοποικιλότητας, π.χ. 10% προστασία για κάθε ενδιαίτημα, το Marxan επιλέγει τις μονάδες σχεδιασμού που πετυχαίνουν τους στόχους με το ελάχιστο συνολικό κόστος, δίνοντας, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, έμφαση στη χωρική ομαδοποίηση των επιλεγμένων μονάδων σχεδιασμού. Πιο αναλυτικά θα εφαρμοστεί η ακόλουθη μεθοδολογία:

    • Επεξεργασία της πληροφορίας των GIS layers που αφορούν στη χωρική κατανομή των σημαντικών ειδών και οικοτόπων που παράχθηκαν στο ΠΕ-2.
    • Επεξεργασία της πληροφορίας των GIS layers που αφορούν στη χωρική κατανομή των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και πιέσεων που παράχθηκαν στο ΠΕ-3.
    • Διαμόρφωση στόχων για τα χαρακτηριστικά βιοποικιλότητας για τα οποία είναι επιθυμητή η προστασία (σημαντικά είδη και οικότοποι). Η διαμόρφωση στόχων θα γίνει βάσει των πιο πρόσφατων εθνικών και ευρωπαϊκών οδηγιών (βλ. ΠΕ-6).
    • Eφαρμογή του λογισμικού Marxan για τη δημιουργία του δικτύου προστατευόμενων περιοχών στην περιοχή μελέτης.

    Παραδοτέα

    Π7.1: Χάρτες προτεινόμενου δικτύου προστατευόμενων περιοχών, ζωνών με περιορισμούς στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

FaLang translation system by Faboba