fundlogos-gr To πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου Περιόδου 2009-2014 (ΧΜ ΕΟΧ 2009 - 2014) και κατά 15% από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Εταίροι & Ομάδα Έργου

project page title
 • Εταίροι

  Σχετική εμπειρία ερευνητικής ομάδας

  Οι συντονιστές των ερευνητικών ομάδων του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και του ΕΛΚΕΘΕ, Αναπλ. Καθηγητής Στέλιος Κατσανεβάκης και Διευθ. Ερευνών Βασιλική Βασιλοπούλου αντίστοιχα, έχουν σημαντική εμπειρία σε παρόμοια έργα στον ελλαδικό χώρο. Συμμετέχοντας ενεργά με την ερευνητική ομάδα του ΕΛΚΕΘΕ στο ερευνητικό πρόγραμμα MESMA (www.mesma.org) του FP7 (ως Επιστημονικοί Εταίροι, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, επιστημονικοί υπεύθυνοι πακέτου εργασίας, επικεφαλείς case-study στο Ιόνιο), εφάρμοσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα (σε μεγάλη κλίμακα στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους) μεθόδους Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού ακολουθώντας την οικοσυστημική προσέγγιση. Η σχετική εμπειρία της μελετητικής ομάδας από τα προγράμματα MESMA και ADRIPLAN εγγυάται την αποτελεσματική ολοκλήρωση του παρόντος προτεινόμενου Έργου.

  Το IMR έχει την ευθύνη του σημαντικού προγράμματος MAREANO (Marine AREA database for Norwegian coast and sea areas, www.mareano.no) που αποτελεί τη βάση για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στη θαλάσσια επικράτεια της Νορβηγίας. Η ομάδα του IMR συμμετέχει επίσης στα προγράμματα EU BENTHIS για τις επιπτώσεις της τράτας στα βενθικά οικοσυστήματα και στο πρόγραμμα MESMA για την ανάπτυξη μεθόδων και εργαλείων για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

   

  Πανεπιστήμιο Αιγαίου (UAegean)

  aegeanΤο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύθηκε το 1984 και έχοντας ολοκληρώσει τη δεύτερη φάση ανάπτυξής του, με 17 Τμήματα, 15 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και 1 Πρόγραμμα Σπουδών Επιλογής, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας. Διοικητική έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η Μυτιλήνη, ενώ Σχολές και Τμήματά του λειτουργούν σήμερα στις νησιωτικές πόλεις της Μυτιλήνης, της Χίου, του Καρλοβάσου, της Ρόδου και της Ερμούπολης, συγκροτώντας ένα Πανεπιστήμιο - Δίκτυο που καλύπτει όλους τους Νομούς του Αιγαίου. Κύριο χαρακτηριστικό των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η ανάπτυξη νέων γνωστικών αντικειμένων, συνήθως διεπιστημονικών, τα οποία ανταποκρίνονται τόσο στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας κοινωνίας, όσο και στις απαιτήσεις και προσδοκίες των φοιτητών του για σπουδές υψηλής επιστημονικής αξίας, σε συνδυασμό με άριστες προοπτικές επαγγελματικής ανάδειξης.

  Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στελεχώνεται από 327 Καθηγητές και Λέκτορες και 263 διοικητικούς υπαλλήλους. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου φοιτούν >16,000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες. H Διοίκηση του Πανεπιστημίου ασκείται από το Συμβούλιο, τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο. Το πλήρες οργανόγραμμα του Πανεπιστημίου εμφανίζεται στην ακόλουθη διεύθυνση: http://www.aegean.gr/aegean2/organogramma_central.html

  Η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει την ευθύνη της διαχείρισης των ερευνητικών προγραμμάτων και της διαμόρφωσης της ερευνητικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σκοπός της Επιτροπής Ερευνών είναι η διάθεση και διαχείριση κονδυλίων που προέρχονται από οποιαδήποτε πηγή και προορίζονται για την κάλυψη δαπανών οποιουδήποτε είδους, οι οποίες είναι απαραίτητες για τις ανάγκες ερευνητικών, εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, αναπτυξιακών καθώς και έργων συνεχιζόμενης κατάρτισης και έργων για την παροχή επιστημονικών, τεχνολογικών και καλλιτεχνικών υπηρεσιών, την εκπόνηση ειδικών μελετών, την εκτέλεση δοκιμών, μετρήσεων εργαστηριακών εξετάσεων και αναλύσεων, την παροχή γνωμοδοτήσεων, τη σύνταξη προδιαγραφών για λογαριασμό τρίτων, ως και άλλων σχετικών υπηρεσιών ή δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στη σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγή και εκτελούνται ή παρέχονται από τα μέλη του εν ενεργεία επιστημονικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου ή και με τη συνεργασία άλλων ειδικών επιστημόνων του Δημόσιου ή Ιδιωτικού Δικαίου.

  Το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας (ΤΕΘ) διεξάγει έρευνα σε διάφορους τομείς σχετιζόμενους με το θαλάσσιο περιβάλλον, όπως η κλιματική αλλαγή, η λειτουργία και υγεία του οικοσυστήματος, η αλιεία, οι ιχθυοκαλλιέργειες και εν γένει οι θαλάσσιοι πόροι, προβλήματα της παράκτιας ζώνης όπως η διάβρωση των ακτών και η ρύπανση, καθώς και η ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών με βάση την οικοσυστημική προσέγγιση. Το ΤΕΘ στεγάζεται σε νεόδμητο κτήριο 5200 τ.μ. στο Campus του Λόφου Πανεπιστημίου στη Μυτιλήνη, και είναι άρτια εξοπλισμένο για υψηλής ποιότητας εκπαιδευτική & ερευνητική λειτουργία. Πέρα από τον εξειδικευμένο βιολογικό, ωκεανογραφικό, και υδροακουστικό εξοπλισμό για έρευνες πεδίου, οι διαθέσιμες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν χώρους καλλιέργειας ασπόνδυλων και αλγών, εργαστήριο εκτροφής θαλάσσιων οργανισμών και ψαριών για ερευνητικούς σκοπούς, καθώς και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια Βιολογίας, Μικροβιολογίας, Χημείας, Γεωλογίας, και Yπολογιστών. Τα εργαστήρια επανδρώνονται από τεχνικό προσωπικό που υποστηρίζει το εκπαιδευτικό έργο και εργάζεται στο σχεδιασμό και τη κατασκευή πειραματικού εξοπλισμού. Το Τμήμα διαθέτει και διαχειρίζεται το ερευνητικό/εκπαιδευτικό σκάφος μικρής ακτοπλοΐας Αμφιτρίτη, σχεδιασμένο και εξοπλισμένο για την εξυπηρέτηση ερευνητικών δραστηριοτήτων στην παράκτια ζώνη. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις υποδομές του ΤΕΘ υπάρχουν στην ακόλουθη ιστοσελίδα: http://www.mar.aegean.gr/lnf/lnf_el.php

  Στοιχεία επικοινωνίας

  Στέλιος Κατσανεβάκης
  Αναπληρωτής Καθηγητής

  Διεύθυνση:
  Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας) Λόφος Πανεπιστημίου, Μυτιλήνη
  Τ: 22510 36821 Φ: 22510 36809 Ε:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.W: http://www.mar.aegean.gr/

  Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε)

  hcmrΤο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είναι ΝΠΔΔ, ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διέπεται από τις διατάξεις του Νόμου 1514/85 και του Προεδρικού Διατάγματος 164 (ΦΕΚ 131/3.6.03), έχει έδρα την Ανάβυσσο Αττικής και αποτελείται από τρία Ερευνητικά Ινστιτούτα: (α) Ωκεανογραφίας, (β) Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων, (γ) Θαλάσσιας Βιολογίας. Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών. Διαθέτει τρία (3) επανδρωμένα ωκεανογραφικά σκάφη, δύο (2) τηλεκατευθυνόμενα και ένα (1) επανδρωμένο υποβρύχια οχήματα για την διεξαγωγή της θαλάσσια έρευνας. Το προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ αποτελείται από ερευνητικό, τεχνικό, νομικό, ναυτικό και διοικητικό προσωπικό το οποίο ανέρχεται περίπου σε 400 άτομα συνολικά. Το προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ εργάζεται στην Ανάβυσσο, τον Άγιο Κοσμά, το Ηράκλειο της Κρήτης και τη Ρόδο.

  Σκοπός του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είναι η διεξαγωγή επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, η πειραματική ανάπτυξη και επίδειξη, η διάδοση και εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας, ιδιαίτερα στους τομείς της μελέτης και προστασίας της υδρόσφαιρας, των οργανισμών της, των ορίων της με την ατμόσφαιρα, την ακτή και το βυθό, των φυσικών, χημικών, βιολογικών και γεωλογικών συνθηκών που επικρατούν και διέπουν τα παραπάνω συστήματα, με (α) παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, (β) υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό, (γ) οικονομική τους εκμετάλλευση είτε από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. ή και τους εργαζόμενους σ’ αυτό ή και από τρίτους

  Για την επίτευξη των σκοπών του, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.:

  • Σχεδιάζει και εκτελεί ερευνητικά και τεχνολογικά προγράμματα, έργα και εκπονεί μελέτες με ανάλογο αντικείμενο.
  • Προωθεί την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς, ΑΕΙ και συναφή Ερευνητικά Ιδρύματα της ημεδαπής και αλλοδαπής καθώς και νομικά και φυσικά πρόσωπα.
  • Ειδικεύει επιστήμονες στους πιο πάνω τομείς.
  • Συμβάλλει στην εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
  • Παρέχει επιστημονικές και τεχνολογικές πληροφορίες διαθέτοντας την κατάλληλη ηλεκτρονική διασύνδεση.
  • Παράγει προϊόντα και παρέχει υπηρεσίες σχετικά με τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα.
  • Εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς με συναφείς δραστηριότητες.

  Το Ινστιτούτο Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (Ι.ΘΑ.ΒΙ.Π.Ε.Υ.) περιλαμβάνει τον Τομέα Αλιείας και τον Τομέα Εσωτερικών Υδάτων. Οι γενικοί στόχοι της ερευνητικής δραστηριότητας του Τομέα Αλιείας του Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων, τα τελευταία χρόνια, αφορούν στους ακόλουθους άξονες: 1) Επίτευξη ορθολογικής διαχείρισης των αλιευμάτων, 2) Ανάπτυξη νέων μοντέλων αλιευτικής διαχείρισης, 3) Μελέτη της επίδρασης της αλιείας στα θαλάσσια οικοσυστήματα και 4) Ανάπτυξη βάσης δεδομένων και κατάλληλων λογισμικών για την επεξεργασία αλιευτικών δεδομένων. Το ερευνητικό και τεχνικό προσωπικό του Τομέα περιλαμβάνει επιστήμονες εξειδικευμένους στη θαλάσσια βιολογία και οικολογία, στην αλιευτική βιολογία, στη διαχείριση ιχθυαποθεμάτων, στην αλιευτική τεχνολογία. Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Ι.ΘΑ.ΒΙ.Π. καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο του τομέα των θαλασσίων ερευνών κι εφαρμογών και συμβάλλουν στην παροχή υψηλού επιπέδου επιστημονικής πληροφορίας η οποία υποστηρίζει τη διαμόρφωση διαχειριστικών σχεδίων στο πλαίσιο οικοσυστημικής προσέγγισης τόσο στον τομέα της αλιείας, όσο και στην εφαρμογή οδηγιών που αφορούν στην ανάπτυξη στρατηγικής για την επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης, αλλά και θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού . Η υποδομή του Ινστιτούτου αλλά και το εξειδικευμένο προσωπικό του επιτρέπουν την εκτέλεση άρτιου επιστημονικού έργου, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τα τελευταία πέντε χρόνια πάνω από 40 Ευρωπαϊκά και Εθνικά ερευνητικά προγράμματα, σε αντικείμενα συναφή με τις δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο παρόν έργο.

  Στοιχεία επικοινωνίας

  Δρ. Βασιλική Βασιλοπούλου
  Διευθύντρια Ερευνών

  Διεύθυνση:
  Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Ινστιούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων 46,7 χλμ. λεωφ. Αθηνών - Σουνίου 19013, Ανάβυσσος Αττική
  Τ: 2109856706 Φ: 2109811713 Ε:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.W: http://www.hcmr.gr

  Institute of Marine Research (IMR)

  imrΤο IMR (Institute of Marine Research) έχει ~700 άτομα προσωπικό και είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο για τις θαλάσσιες επιστήμες στη Νορβηγία. Το IMR έχει σημαντική εμπειρία στις περιοχές της Βόρειας Θάλασσας, της θάλασσας του Barents και στη θάλασσα της Νορβηγίας. Έχει μια ιστορία 100 ετών και σημαντική δραστηριότητα στους τομείς της αλιευτικής διαχείρισης, της χαρτογράφησης των οικοτόπων, της ωκεανογραφίας βαθιάς θάλασσας, της καταγραφής των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. Το IMR έχει την ευθύνη του σημαντικού προγράμματος MAREANO (Marine AREA database for Norwegian coast and sea areas, www.mareano.no) που αποτελεί τη βάση για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στη θαλάσσια επικράτεια της Νορβηγίας. Η ομάδα του IMR συμμετέχει επίσης στα προγράμματα EU BENTHIS για τις επιπτώσεις της τράτας στα βενθικά οικοσυστήματα και στο πρόγραμμα MESMA για την ανάπτυξη μεθόδων και εργαλείων για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

  To IMR διαθέτει 3 ερευνητικούς σταθμούς. Ο ερευνητικός σταθμός στο Austevoll έχει >4500 τετραγωνικά μέτρα εσωτερικών χώρων και εκτεταμένους εξωτερικούς χώρους, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες ερευνητικές εγκαταστάσεις της Ευρώπης. Οι άλλοι δύο ερευνητικοί σταθμοί βρίσκονται στο Matre και στο Flødevigen. Το IMR διαθέτει πέντε ερευνητικά σκάφη τα βρίσκονται στη θάλασσα σε ερευνητικές αποστολές για περισσότερες από 1600 ημέρες το χρόνο. Η ερευνητική δραστηριότητα του IMR είναι οργανωμένη σε 19 διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες, ένα τμήμα υποστήριξης της έρευνας, και το Κέντρο ανάπτυξης της συνεργασίας στην αλιεία. Περισσότερες πληροφορίες για τη διοικητική και τεχνική ικανότητα του IMR υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.imr.no. Επισυνάπτεται επίσης σχετικό ενημερωτικό υλικό.

  Στοιχεία επικοινωνίας

  Dr. Lene Buhl-Mortensen
  Senior scientist

  Address:
  Institute of Marine Biology (IMR) Nordnesgt 50, 5817 Bergen, Norway
  T: +47 55 23 85 71 Φ: +47 55 23 85 31 E:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.W: http://www.imr.no

FaLang translation system by Faboba